Indeling Voorjaarscompetitie is bekend

Het is eindelijk zover: de indeling van de KNLTB Voorjaarscompetitie is bekend. Vanaf woensdag 1 maart is de indeling te bekijken via de KNLTB website.

Indeling op reisafstanden
Bij de indeling heeft de KNLTB zoveel mogelijk geprobeerd rekening te houden met de reisafstanden. Hierbij zijn ze per competitie afhankelijk van het aanbod van ploegen in de buurt met dezelfde competitiesoort, klasse en dag(deel). Daarnaast willen ze voorkomen dat er twee ploegen van dezelfde vereniging in één afdeling worden geplaatst. Daarom kunnen reisafstanden iets groter uitvallen dan je gewend bent.

Compact spelen
Om de baandruk te verminderen en de competitie voor spelers beter planbaar te maken, kan iedere vereniging er in de Voorjaarscompetitie voor kiezen om Compact te gaan spelen.
Als je op een bepaalde weekdag Compact wilt spelen (bijvoorbeeld op zondag), geldt dit voor alle thuiswedstrijden én alle competities voor de hele competitieperiode. In de 8&9- en Zomeravondcompetitie wordt altijd compact gespeeld. Voor dit seizoen geldt dat het donderdagavond team in de 8&9-competitie compact gaat spelen. Voor de overige teams wordt deze aanpassing nog niet gedaan.

Voor de duidelijkheid volgt hieronder een korte uitleg over Compact spelen.

Puntentelling met Compact spelen
Compact spelen betekent toepassing van het Beslissend Punt Systeem (BPS) én een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil).

Bij 40-40 (deuce) wordt er meteen een beslissend punt gespeeld. De ontvangers kiezen om de service van de rechter- of de linkerkant van de eigen speelhelft te ontvangen. In een dubbelspel mogen de spelers van het ontvangende team niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissend punt. Het team dat het beslissend punt wint, wint de game. In een gemengddubbelspel moet de speler van hetzelfde geslacht als de serveerder het beslissend punt ontvangen. De spelers van het ontvangende team mogen niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissende punt.

Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een wedstrijdtiebreak gespeeld om de wedstrijd te beslissen. De tiebreak vervangt de beslissende derde set. Het team dat het eerst tien punten wint, wint deze wedstrijdtiebreak én de wedstrijd. Er dienen tenminste twee punten verschil te zijn t.o.v. de tegenstanders. Deze wedstrijdtiebreak geldt voor de partijuitslag als een set met games (7-6).